Vrhunska kulinarika z medom
Med, sladek in opojen, prebuja čute, telo hrani in zdravi, seveda pa gre tudi v slast.
Grizljajte medene oreške, posladkajte se z medenim karamelom ali si pripravite sladko gorčico.
Z recepti iz knjige MMM … med: dobrote iz medu, voska in propolisa se pripravite na medene užitke ob polno obloženi mizi.
Gorčica s sladko medeno noto
Čas priprave: 15 minut, gorčica naj stoji vsaj 10 dni
Pripomočki: možnar, 1 kozarec za vlaganje (približno 50 ml)
Obstojnost: 3 mesece
50 g rumenih gorčičnih semen
50 ml vinskega kisa
30 g svetlega, gostega medu
pol žličke soli
sveže zmlet poper
Semena gorčice zmeljemo v možnarju, vendar na grobo.
Zdrobljena gorčična semena pretresemo v skledo, dodamo kis in med, solimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo.
Gorčico prelijemo v kozarec, tesno ga zapremo in vsaj za 10 dni postavimo na hladno. Okus gorčice potrebuje namreč nekaj časa, da se razvije.
Hrustljavi oreški za medeno grizljanje
Pripomočki: 1 kozarec za vlaganje ali škatla s pokrovom, ki dobro tesni
Čas priprave: 20 minut
Obstojnost: 3 mesece
300 g oreškov (ene sorte ali mešanica mandljev, lešnikov, orehov, indijskih oreščkov)
15 g masla
2 žlici gozdnega medu
2 ščepca kajenskega popra
2 žlički soli
po želji 1 žlička garam masale (indijske mešanice začimb), karija, paprike v prahu (sladke ali pekoče), ras el hanuta (arabske mešanice začimb)
Pečico segrejemo na 160 °C (ventilatorsko na 140 °C). Oreške stresemo na pekač in jih pečemo 10 minut, da lepo zadišijo.
Medtem stopimo maslo. V skledi ga dobro premešamo z gozdnim medom, kajenskim poprom, soljo in po želji z začimbami.
Popražene oreščke še vroče stresemo s pladnja v skledo z maslom in jih tam previdno premešamo. Prekrite z maslom in začimbami stresemo na papir za peko in počakamo, da se povsem shladijo. Hladne nepredušno zapremo v kozarec za vlaganje ali škatlo.
Medeni karamel
Čas priprave: 45 minut
Obstojnost: 4 tedne
Pripomočki: 1 kozarec za vlaganje (približno 300 ml)
pol vaniljevega stroka
pol litra mleka (3,5 % maščobe)
1 paličica cimeta
2 ščepca soli
2 ščepca sode bikarbone
100 g sladkorja
200 g kremnega medu
Strok vanilje razpremo po dolgem in s topo stranjo noža postrgamo semena.
V lonec damo postrgana semena in strok, dodamo mleko, cimet, sol, sodo, sladkor in med. Mešanico zavremo. Kuhanje ves čas nadziramo. Mešanica se bo sprva precej penila.
Zmanjšamo ogenj in kuhamo še 35–40 minut. Mešanica se bo zgostila in potemnela, kuhana pa bo, ko bo dobila lepo in ne pretemno karamelno barvo.
Iz karamelnega namaza vzamemo paličico cimeta in vaniljev strok, potem pa ga prelijemo v kozarec za vlaganje. Hranimo ga v hladilniku in ga pred zaužitjem pravočasno vzamemo ven, da bo mehak in ga bomo lahko namazali na kruh.